NEW YORK - De Amerikaanse verzekeraar AIG heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies van 61,7 miljard dollar (bijna 49 miljard euro) geleden, een record in de geschiedenis van het Amerikaanse zakenleven. Het was het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin het bedrijf verlies leed.

Verlies op investeringen, kosten voor een herstructurering en afschrijvingen waren de belangrijkste oorzaken voor het megaverlies.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën en het stelsel van centrale banken (Fed) bevestigden maandag dat de verzekeraar extra staatssteun krijgt van 30 miljard dollar (bijna 24 miljard euro). Berichten daarover verschenen al eerder in de Amerikaanse media. De verzekeraar werd afgelopen najaar al van de ondergang gered met 150 miljard dollar aan overheidssteun en is nu voor 80 procent in overheidshanden. AIG was ooit het grootste verzekeringsbedrijf ter wereld.

De verzekeraar vormt volgens de Fed een "systeemrisico", wat betekent dat er gevaar bestaat voor het instorten van het hele financiële systeem als de verzekeraar omvalt. Daarom is extra overheidssteun gerechtvaardigd.