DEN HAAG - Autodealers hebben vorig jaar 4,5 procent minder omzet behaald. De bedrijven hadden last van tegenvallende autoverkopen. Deze trend heeft zich in de eerste maand van 2009 doorgezet. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De krimp van de omzet bleef in het eerste kwartaal van vorig jaar nog beperkt tot bijna 1 procent. Maar in het vierde kwartaal was het omzetverlies opgelopen tot 11 procent. De laatste keer dat de kwartaalomzet zo fors daalde, was het vierde kwartaal van 2003.

De verkopen van nieuwe auto's waren in januari 15 procent lager dan een jaar eerder. Traditioneel is januari de maand waarin de meeste auto's worden verkocht.

Particulieren kochten echter in 2008 nog wel 2 procent meer nieuwe auto's dan een jaar eerder. Alleen kleine en zuinige auto's waren meer in trek.

cbs omzet autobranche
Omzetontwikkeling autobranche

Goedkoper
Voor het eerst sinds 10 jaar zijn nieuwe personenauto's goedkoper geworden. De prijzen waren in 2008 bijna 1 procent lager dan in 2007. Gebruikte auto's zijn vanaf 1999 elk jaar goedkoper geworden, maar de prijsdaling was echter nooit zo fors als in 2008.

Occasions waren verleden jaar bijna 5 procent goedkoper. Door de afnemende vraag daalden de prijzen van occasions in het vierde kwartaal zelfs met bijna 7 procent.