AMSTERDAM - Als het op geldzaken aankomt, kunnen mannen nog wat opsteken van vrouwen. Uit onderzoek van Reuters blijkt dat vrouwen zich minder snel in de schulden steken en harder streven naar financiële onafhankelijkheid dan mannen.

De wereldwijde Reuters Synovate survey, waarvoor 4200 mannen en vrouwen aan de tand zijn gevoeld, onthult dat meer dan de helft van beide seksen vindt dat vrouwen verantwoordelijker omgaan met geld.

Hoewel meer dan 40 procent van de vrouwen creditcardschulden heeft, stelt 70 procent van hen dat het bezitten van meer dan een creditcard tot schulden kan leiden, waaruit blijkt dat vrouwen zich beter bewust zijn van financiële risico's.

Overtuigd
Vrouwen zijn zelf ook nogal overtuigd van hun financiële capaciteiten. Ruim 60 procent vindt zichzelf meer verantwoordelijk, tegenover slechts 40 procent van de mannen.

Minpuntje is dat bijna de helft van de vrouwelijke ondervraagden toegeeft meer geld te spenderen dan hun mannelijke werderhelften. Daar is trouwens 60 procent van de mannen het mee eens.

Hypotheek
Ongeveer zes van de tien vrouwen beschouwt zichzelf als financieel onafhankelijk. Desondanks vindt 43 procent van hen dat mannen verantwoordelijk zijn voor de hypotheek of de huur.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Australië, Brazilië, Bulgarije, Canada, Frankrijk, Indonesië, Maleisië, Mexico, Nederland, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten.