Hoe futuristisch is de actiefilm Minority Report uit 2002 nog?

In Steven Spielberg's film Minority Report met Tom Cruise uit 2002 werden een aantal futuristische zaken getoond die nu, anno 2009, op het punt staan om werkelijkheid te worden. Bedacht door creatieve mensen die ervoor zorgen dat ons leven er in ongeveer vijf jaar heel anders uit zal zien. Een blik in de wereld van technologische ontwikkelingen.

Personificatie
In de film wordt Tom Cruise bij het binnengaan van een winkel herkend en wordt hij persoonlijk welkom geheten. Hier zitten een aantal technologieën achter die dit vandaag de dag mogelijk maken. Het Amerikaanse bedrijf Holosonic Research Labs heeft al een aantal jaren geleden het product Audio Spotlight op de markt gebracht waarbij het mogelijk is om geluid te richten en exact daar te brengen waar het zijn moet.

Vergelijk het met een zaklamp, daarbij kun je een lichtbundel op een object richten terwijl de rest van de ruimte donker blijft. De Audio Spotlight maakt het dus mogelijk om een bericht specifiek naar één persoon in een menigte te sturen zonder dat anderen dit horen. De combinatie met biometrische gezichtsherkenning en tekst-naar-spraak technologie, maken de scène uit de film realiteit .

Beeldscherm technologie
LCD- en plasmaschermen hebben hun langste tijd gehad. Wat we vandaag bestempelen als een platte beeldbuis, zal binnen een aantal jaren gezien worden als een dikke homp van grofweg tien centimeter. Technologieën als Polymer Light Emitting Diodes (PLED) en Organic Light Emitting Diodes (OLED) zullen ertoe leiden dat beeldschermen veel platter worden, namelijk enkele millimeters. De kwaliteit zal superieur zijn, afleesbaar in elke lichtsituatie en, niet onbelangrijk, ze zullen elke vorm kunnen krijgen.

Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat in de toekomst de dashboards van auto's zullen worden uitgerust met deze technologie. In plaats van de vaste indeling en vormgeving kun je dan zelf je dashboard softwarematig indelen. Ik weet zeker dat mijn dochter gaat kiezen voor een roze achtergrond met blauwe cijfers en letters.

Of denk aan een toetsenbord, waarbij de huidige statische afbeelding op de toets dynamisch wordt. Als je van taal of applicatie wisselt, past de indeling zichzelf aan de nieuwe situatie aan.

Voorspellingen
In "Minority Report" draait het om het voorspellen van de toekomst. Zover zijn we nog niet. Hoewel... Complex Event Processing (CEP) is een technologie die wel degelijk tot doel heeft om voorspellingen te doen. Het idee achter de technologie is dat er altijd een waarschuwingssignaal is voordat er iets daadwerkelijk gebeurd.

Door het analyseren, filteren en combineren van gebeurtenissen denken onderzoekers dat het mogelijk zal zijn, te gaan voorspellen wat en waar er iets gaat gebeuren. Dat zal vooral interessant zijn voor rampenpreventie, maar ook dichter bij huis, de bedrijfsprocessen van uw organisatie.

Tenslotte
Technologische ontwikkelingen, ook andere dan hier beschreven, zullen diep ingrijpen op ons dagelijks leven. De technologie komt eraan, het is aan ons om daar iets creatiefs mee te gaan doen.

Wim Groenendaal is Principal IT Consultant bij Logica Management Consulting