ROMA - De Italiaanse maffia beleeft gouden tijden door de economische crisis. Per dag verdient de maffia zeker 250 miljoen euro aan wanhopige winkeleigenaren door ze geld te lenen tegen een woekerrente van 120 procent per jaar.

Dat zei Lino Busa, een functionaris van de Italiaanse vakbond voor middenstanders, zondag in de Amerikaanse krant The Washington Post.

Italiaanse banken geven door de economische crisis geen leningen meer aan middenstanders. Zeker 180.000 winkeleigenaren hebben daarom bij de maffia aangeklopt om contante leningen te krijgen, die vaak al binnen een maand terugbetaald moet worden tegen 30 procent rente.

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt", aldus Busa.

Geweldsdreigingen
Het doel van de woekerrentes is volgens de vakbond om de bedrijven over te nemen. Als de leningen niet terugbetaald worden, beginnen de geweldsdreigingen en worden de restaurants, supermarkten, galerieën, bloemen- en fruitstalletjes en cafés het eigendom van criminelen.

Afpersing door de maffia komt vaak voor, maar gebeurt in het verborgene. Zo kan het best zijn dat het kopje koffie op een terras met uitzicht op het Colosseum 'geserveerd wordt' door de maffia.

© ANP