GENEVE - Volgende week opent de Autosalon van Genève, de grootste autotentoonstelling ter wereld, zijn deuren. Economische crisis of niet, de 79ste editie van de autoshow telt dit jaar liefst 85 primeurs.

Vrijwel alle grote autofabrikanten zullen aanwezig zijn en nieuwe concepten en modellen presenteren, variërend van de supersportauto Bugatti Veyron die harder gaat dan 400 kilometer per uur, tot de elektrisch aangedreven gezinsauto Opel Ampera.

Van Nederlandse bodem kan het publiek uitkijken naar de productieversie van de exclusieve Spyker C8 Aileron, een sportauto waar een slordige 200.000 euro voor moet worden neergeteld.

Groen
Naast al dit brute geweld gaat de Autosalon groots uitpakken met een hal speciaal ingericht voor fabrikanten die zich richten op 'groene' technologie, de Green Pavillion. Deze technologie moet leiden tot zuinigere en milieuvriendelijkere auto's.

"Iedereen heeft nu hybrides en elektrische auto's in ontwikkeling. Deze ontwikkeling is het laatste jaar in een stroomversnelling gekomen, mede door de crisis", aldus Paul de Waal, woordvoerder van branchevereniging Bovag.

Donkere wolken
Toch pakken zich al enige tijd zeer donkere wolken samen boven de autosector. De Europese autoverkopen zakten door de verslechterende economie in januari met meer dan een kwart in tot het laagste niveau in twintig jaar.

Veel autoconcerns hebben wegens de sterk afgezwakte vraag hun productie drastisch ingekrompen. Ook moesten grote autoconcerns zoals General Motors (GM), Chrysler, Peugeot Citroën en Renault bij de staat aankloppen voor financiële steun om het hoofd boven water te kunnen houden.

Door de crisis komen veel autoproducenten diep in de rode cijfers terecht. Ze schrappen massaal banen om kosten te verlagen. Zo maakte GM onlangs nog bekend wereldwijd 47.000 banen te schrappen, bij Renault verdwijnen negenduizend banen en het Japanse Nissan zet 20.000 man op straat.

De Autosalon van Genève, die mondiaal als de belangrijkste tentoonstelling geldt, vindt plaats van 5 tot en met 15 maart.