BRUSSEL - De EU moet maximaal gebruik maken van de mogelijkheden van de vrije binnenmarkt om de economie weer aan het draaien te krijgen en te zorgen voor herstel van de werkgelegenheid. Dat staat in een concept-verklaring voor de informele EU-top die zondag in Brussel plaatsvindt.

Als deze verklaring wordt aangenomen, nemen de regeringsleiders van de 27 EU-landen daarmee afstand van het protectionisme. Huidig EU-voorzitter Tsjechië had de top georganiseerd omdat in diverse lidstaten het eigenbelang voorop leek te staan bij het bestrijden van de economische crisis.

Vooral Frankrijk kreeg afgelopen weken verwijten in die richting. Een lening van 6 miljard euro aan de noodlijdende autosector zou alleen beschikbaar komen als de autofabrikanten zouden beloven geen vestigingen in Frankrijk te sluiten.

Zaterdag haalde de Franse regering op de valreep de kou uit de lucht door te beloven dat deze protectionistische voorwaarde geschrapt wordt.

In de concept-verklaring van de EU-top staat ook dat actie nodig is tegen de snel stijgende werkloosheid. In mei vindt hierover in Praag een speciale top plaats.