BRUSSEL - De leiders van de 27 EU-lidstaten komen zondag in Brussel bijeen voor een ingelaste informele top over de economische crisis. Huidig EU-voorzitter Tsjechië heeft de bijeenkomst georganiseerd naar aanleiding van de protectionistische neigingen die bij sommige EU-lidstaten de kop opsteken.

Vooral Frankrijk kreeg het verwijt het eigenbelang voorop te stellen bij de bestrijding van de crisis. Parijs had aangekondigd zijn noodlijdende autoindustrie 6 miljard euro te willen lenen, mits tijdens de looptijd van de lening geen Franse autofabrieken zouden worden gesloten.

Die maatregel zou in strijd zijn met de EU-regels voor marktwerking. Overigens heeft de Franse regering zaterdag, dus daags voor de top, aan eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) beloofd af te zien van het omstreden voornemen.

Werkloosheid
De EU-leiders zullen ook praten over de nog steeds voortdurende problemen bij de banken en over de scherp stijgende werkloosheid. Ook de nijpende financiële problemen van een aantal Oost-Europese lidstaten zullen aan de orde komen. De Oost-Europese landen komen voorafgaand aan de top apart bijeen voor vooroverleg.

Namens Nederland zijn zondag premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) in Brussel aanwezig.