DEN HAAG - Kabelbedrijf Ziggo wil een frequentie bemachtigen om snel mobiel internet te kunnen aanbieden. Dat liet een woordvoerder zaterdag weten in reactie op de plannen van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) om de concurrentie op het gebied van mobiele communicatie te bevorderen.

Heemskerk wil volgend jaar frequenties gaan veilen die razendsnel mobiel dataverkeer mogelijk maken. Het gaat daarbij om technologieën die nu nog in de kinderschoenen staan, zoals Wimax en de UMTS-variant Long Term Evolution (LTE).

Ziggo heeft in het verleden geëxperimenteerd met Wimax, dat zorgt voor draadloos internetverkeer over grote afstanden. Het grootste kabelbedrijf van Nederland hoopt een licentie voor mobiel internet ook te kunnen gebruiken voor telefonie en voor het verzenden van videobeelden.

UPC en Tele2
UPC en Tele2 zijn andere kandidaten om mee te doen aan de nieuwe veiling. Zegslieden van beide partijen meldden zaterdag met belangstelling te kijken naar deelname. Besluiten daarover zijn nog niet gevallen. "Het is wel fantastisch nieuws dat Heemskerk meer partijen wil toelaten", aldus de zegsvrouw van Tele2.

Heemskerk wil in totaal zes frequenties veilen. Eerder ging het om vijf, maar op verzoek van de Tweede Kamer heeft hij besloten om het aantal uit te breiden.

Telefonie
Nu zijn er nog maar drie partijen die met een eigen licentie snel mobiel internet aanbieden: KPN, Vodafone en T-Mobile. Zij bemachtigden in 2000 een UMTS-licentie bij een veiling die de Nederlandse staat in totaal 2,7 miljard euro opleverde. Twee andere licentiehouders, Orange en Telfort, zijn inmiddels overgenomen door respectievelijk T-Mobile en KPN.

Tele2 en UPC bieden beide al mobiele telefonie aan. Ziggo doet dat nog niet. "Eigenlijk is er nu geen concurrentie", zo stelt de woordvoerster van Tele2 over de huidige mobieletelecommarkt.

De markt voor mobiel internet is hard aan het groeien. Apple gaf de groei vorig jaar een stimulans met de introductie van de iPhone. Inmiddels brengen steeds meer mobieltjesmakers telefoons op de markt die kunnen fungeren als mini-computer en daarmee uitermate geschikt zijn voor internetgebruik.