DEN HAAG - De Haagse bank NIBC heeft in het vierde kwartaal van 2008 een nettoverlies geleden van 61 miljoen euro, tegen een nettowinst van 38 miljoen euro in de laatste maanden van 2007. Dat maakte NIBC maandag bekend.

In het vierde kwartaal schreef NIBC voor 88 miljoen euro af wegens verliezen op beleggingen. Het bedrijf nam ook voor 17 miljoen euro voorzieningen voor verliezen op bedrijfsleningen en deed dit voor 20 miljoen euro op andere financiële bezittingen.

Over heel 2008 heeft het bankconcern wel zwarte cijfers geschreven. De nettojaarwinst kwam uit op 92 miljoen euro, dit is 6 procent minder dan in 2007.

Marktomstandigheden
De afschrijvingen op aandelen en andere risicodragende investeringen zijn volgens NIBC te wijten aan de slechte marktomstandigheden. "De financiële crisis heeft weinigen in de markt ongeraakt gelaten. Dit is terug te zien in onze resultaten over het vierde kwartaal", zei Jeroen Drost, bestuursvoorzitter van de bank.

Kees van Dijkhuizen, de financiële topman zei te verwachten dat de bank ook in 2009 voorzieningen zal moeten nemen voor verliezen op de bedrijfsleningen. "Dit is niet scherp te voorspellen. Ik ben comfortabel met de aanname dat het over 2009 hetzelfde zal zijn als over 2008." NIBC heeft een eigen portefeuille met bedrijfsleningen van ongeveer 8 miljard euro.

Spaarbank
Vorig jaar september zette NIBC in Nederland een spaarbank op. Recent doorbrak de bank de grens van 1 miljard euro aan opgehaald spaargeld en "het loopt onverminderd door", aldus Droste. NIBC is begin februari ook gestart met een spaarbank in Duitsland. Hier is de aanwas van tegoeden nog in een aanloopfase.

Behalve de gelden die met de spaarbank zijn opgehaald, heeft NIBC ook nieuw kapitaal opgehaald met de uitgifte van obligatieleningen. De uitgifte van deze leningen, waarop een garantie van de Nederlandse staat zit, heeft 2,9 miljard euro aan nieuw kapitaal opgeleverd.