Door Piet Regnerus Afscheid nemen doet pijn! Vooral ondernemers hebben moeite met het afscheid nemen van hun bedrijf.

 

 

Door Piet Regnerus

Dat het afscheid van het bedrijf een ondernemer zwaar valt is niet meer dan logisch. Immers hebben velen tientallen jaren ziel en zaligheid aan hun bedrijf gegeven. Vooral voor de oudere generatie is de bedrijfsopvolging de meest zware opgave die ze in hun werkzame leven meemaken.

 

Het zolang mogelijk uitstellen van de bedrijfsoverdracht is dan ook meer regel dan uitzondering bij ondernemers. Hierdoor is (een goede) voorbereiding van de bedrijfsoverdracht in de meeste gevallen niet of nauwelijks aanwezig. De meest gehoorde kreet van deze groep ondernemers is dan ook dat het hun tijd wel uitzingt.

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat driekwart van alle mkb ondernemingen beëindigd wordt zonder deze te verkopen. Dit betekent in veel gevallen een enorm verlies aan kapitaal, kennis en ervaring en werkgelegenheid. Bij veel ondernemers, die zich dit veelal niet realiseren, betekent dit ook nog eens een groot pensioengat.

 

Een tijdige en professionele voorbereiding kan dan ook veel leed voorkomen. Echter moeten ondernemers zich hiervan bewust zijn. En daar ligt een groot pijnpunt. Het is dan ook van belang dat de overheid, de Kamer van Koophandel, accountants, banken etc. veel meer aandacht gaan besteden aan de voorlichting en voorbereiding van ondernemers die nu of over een aantal jaren met een bedrijfsopvolging te maken krijgen.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk en genereert enorm veel waarde voor alle betrokkenen. Als bijkomend voordeel is er ook nog dat ondernemers veel bewuster naar de bedrijfsoverdracht toe leven. Het uitstellen van de bedrijfsopvolging is voor geen enkele ondernemer afstel, immers ooit komt de dag dat het bedrijf van de hand gedaan moet worden.

 

Afscheid nemen doet helaas pijn, er is echter geen ontkomen aan. Het is dan ook belangrijk dat ondernemers zich meer gaan realiseren dat naast de aandacht die ze besteden aan het starten en groeien van hun bedrijf, de bedrijfsoverdracht het meest cruciaal is voor een onderneming.