WASHINGTON - President Barack Obama zal geen strengere restricties opleggen aan de salariëring van topmensen van Wall Street die bij bedrijven werken, die steun krijgen van de regering. Hierover schrijft de Washington Post zaterdag op basis van een welingevoerde bron.

De krant schrijft dat deskundigen bezorgd zijn dat harde eisen sommige bedrijven zal ontmoedigen om steun te vragen. Obama heeft een financieel reddingsplan opgesteld ter waarde van 700 miljard dollar. Het beloningsbeleid op Wall Street zal naar verwachting ook deel uit maken van de uitwerking van het plan. De krant verwacht de komende week meer details over het plan.

De Amerikaanse president had eerder deze week scherpe kritiek op het uitkeren van bonussen aan topmensen van bedrijven, die staatssteun hebben ontvangen.

Bonussen
In zijn wekelijkse radiopraatje zei Obama dat zijn plan maatregelen zal bevatten om te voorkomen dat Wall Street-ondernemers belastinggeld gebruiken om bonussen uit te keren. "We hebben deze week ervaren dat Wall Street-ondernemingen schaamteloos bijna 20 miljard dollar aan bonussen hebben uitgekeerd, terwijl zij steunen op geld van belastingbetalers", aldus de president. "Terwijl ik er alles aan doe om de kredietstroom te handhaven, zal het Amerikaanse volk zulke arrogantie en hebzucht niet excuseren of tolereren."

Verder zei de president dat hij "de kosten voor hypotheken zal helpen te verlagen en leningen aan kleinere bedrijven zal verlengen, zodat ze banen kunnen creëren". Obama gaf geen verdere details over het plan noch over de exacte datum waarop hij meer bekend zal maken.

Obama herhaalde eerdere uitspraken dat de economie waarschijnlijk eerst verder zal verslechteren voor herstel zal inzetten. "Amerikanen weten dat het herstel van de economie geen kwestie is van maanden, maar van jaren. Maar zij zullen weinig geduld hebben, als we toestaan dat politieke agenda's actie frustreren terwijl onze economie verder wegzakt." Hij riep de Senaat op zijn reddingsplan goed te keuren.