AMSTERDAM - Het Nederlandse toezicht op de telecommarkt is de op een na beste van Europa. Vooral de toegang voor nieuwkomers op netwerken is goed geregeld, stelt ECTA, de vereniging van kleine telecomproviders.

De OPTA krijgt (pdf) van de ECTA, de vereniging van kleine telecomproviders, 362 punten op een maximum van 400. Door optreden van de OPTA is de Nederlandse telecommarkt transparant en concurrerend, concludeert ECTA uit onderzoek. Alleen OfTel in het Verenigd Koninkrijk scoort beter met 373 punten.

Concurrentie
De ECTA heeft veel lof voor de manier waarop de OPTA de concurrentie op de telecommarkt in Nederland bevordert. Onder meer de toegang voor nieuwkomers is hier goed geregeld. Er is makkelijk toegang tot de infrastructuur, en de tarieven voor het huren hiervan zijn relatief laag. ADSL-providers betalen hiervoor bijna 8 euro per maand aan KPN.

Een ander punt waarop Nederland goed scoort is de neutrale technologie en de ontwikkeling hiervan. Een voorbeeld is de opgelegde verplichting van KPN om andere partijen toegang te geven tot het glasvezelnetwerk. Ook op het gebied van vaste telefonie zijn er volgens de ECTA voldoende concurrentiemogelijkheden.

Nog beter
Woordvoerder Cynthia Heijne van de OPTA laat weten blij te zijn met de bevindingen. "Het is mooi dat wij op de tweede plaats zijn geëindigd, en gaan kijken hoe we het volgend jaar nog beter kunnen doen", zegt zij tegenover Webwereld. Een van de aandachtspunten die de ECTA naar voren brengt is de doorlooptijd van marktanalyses.

De oorzaak van het succes is volgens haar de vrije markt. "In veel landen reguleert de wetgever de koper, hier laten we dat zoveel mogelijk vrij", vertelt Heijne.

Het toezicht op de Belgische telecommarkt is volgens de ECTA slecht: onze zuiderburen eindigen op de 15e plaats van de twintig vergeleken landen Ook heeft de toezichthouder, de BIPT, vorig jaar bar weinig resultaat geboekt, zegt de ECTA. De organisatie haalde een score van 38 op 100 punten, ver onder bijvoorbeeld de Poolse telecomautoriteit (49 punten).

Vooral de onafhankelijkheid van de instantie wordt in twijfel getrokken. Ook het meerderheidsaandeel van de Belgische staat in monopolist Belgacom belemmert volgens de ECTA de concurrentie. Eerder deze maand kondigde KPN te overwegen zich terug te trekken uit België, omdat het geen voet aan de grond krijgt.