TOKIO - Het Japanse concern Hitachi, producent van onder meer harde schijven, dvd-recorders, computers, televisies en keukenapparatuur, verwacht voor dit boekjaar een nettoverlies van 700 miljard yen (6,1 miljard euro). Dit maakte Hitachi vrijdag bekend.

Het is het grootste verlies voor een Aziatisch technologiebedrijf sinds het uitbreken van de economische crisis.

Eerder ging het bedrijf nog uit van een winst van 15 miljard yen in het gebroken boekjaar dat eindigt in maart. Net als andere Japanse bedrijven heeft Hitachi veel last van de afzwakkende vraag door de wereldwijde economische crisis en de duurdere yen.

Schrappen
Hitachi kondigde vrijdag aan vierduizend banen te schrappen bij zijn verlieslijdende divisie die auto-onderdelen produceert. Daarnaast verdwijnen drieduizend arbeidsplaatsen bij de televisietak. Wereldwijd heeft Hitachi ongeveer 390.000 werknemers in dienst.

Ook gaat Hitachi het aantal dochterbedrijven terugbrengen van 910 naar zevenhonderd omstreeks 2010. De maatregelen moeten leiden tot een kostenbesparing van 200 miljard yen (1,74 miljard euro).

Japanse branchegenoten van Hitachi, zoals Sony en Toshiba hebben eveneens veel last van de crisis en de sterke yen. Chipbedrijf Toshiba zei donderdag dat het voor dit boekjaar een verlies verwacht van 280 miljard yen (2,4 miljard euro). Het bedrijf schrapt 4500 banen. Sony rekent voor dit jaar op een recordverlies van 260 miljard yen (2,2 miljard euro). Dat zou het eerste verlies zijn voor Sony in veertien jaar.