AMSTERDAM - Baggeraar Boskalis en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM promoveren begin maart naar de AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam. Dat heeft het beursbedrijf NYSE Euronext donderdag bekendgemaakt.

De twee fondsen vullen de plekken op van uitzender USG People en bankverzekeraar Fortis, die uit de AEX verdwijnen. USG People degradeert naar de MidKap, de index van middelgrote fondsen. Fortis komt niet meer terug in een Nederlandse index.

"Er is door een onafhankelijke commissie gekeken naar hoeveel binding de onderneming heeft met de Nederlandse markt", aldus een woordvoerster van Euronext. Daarbij kijkt de commissie onder meer naar de activiteiten en het aantal medewerkers van het bedrijf in ons land.

Thuismarkt
Fortis heeft als thuismarkt Brussel, zo concludeerde de commissie. Op basis van die informatie is besloten de beursnotering van Fortis niet meer terug te laten komen in een Nederlandse index, aldus de zegsvrouw.

De MidKap verliest naast Boskalis en Air France-KLM biotechbedrijf Pharming, dat degradeert naar de SmallCap-index. De plek die Pharming achterlaat, wordt opgevuld door vastgoedonderneming Prologis European Properties.

Het zwaarstwegende fonds van de AEX blijft waarschijnlijk Shell. Volgens een indicatie van Euronext gaat het aandeel 15 procent van de index uitmaken. Unilever en ArcelorMittal zijn de andere zwaargewichten van de index, met een weging van 14,6 en 10,55 procent. TomTom wordt met 0,13 procent het minst wegende fonds van de Amsterdamse hoofdgraadmeter.