ROTTERDAM - Twee van de drie Nederlanders maken zich zorgen over overnames van Nederlandse energiemaatschappijen door buitenlandse energiebedrijven. Dat blijkt uit onderzoek door Blauw Research onder 1.066 Nederlanders. De resultaten werden donderdag bekendgemaakt.

Ondanks dat twee derde negatief is over de overnames, is het merendeel van de ondervraagden (58 procent) wel positief over de liberalisatie van de energiemarkt. Nederlanders maken zich met name zorgen over de controle van de binnenlandse elektriciteitsproductie, 80 procent verwacht dat Nederland zijn controle hierover gaat verliezen.

Bijna twee derde (61 procent) verwacht dat overnames een negatief effect zullen hebben op het milieu. Acht op de tien Nederlanders geven de voorkeur aan een Nederlandse energieleverancier.

Hoewel men kritisch is over de overnames laat één op de drie Nederlanders zijn mening over overnames wel afhangen van het land waar de overnemende partij vandaan komt. De meerderheid van de bevolking ziet liever een overname door een Scandinavische partij dan een energiemaatschappij uit Rusland.