Amerikaanse overheid wil zelf bank oprichten

WASHINGTON - De Amerikaanse overheid overweegt zelf een bank op te richten die noodlijdende Amerikaanse banken moet verlossen van hun waardeloos geworden leningen en beleggingen. Dat bevestigde de uittredende minister van Financiën Henry Paulson vrijdagavond (plaatselijke tijd).

De staatsbank moet beleggingen en schulden opkopen die door de financiële crisis en de wereldwijde recessie steeds grotere verliezen veroorzaken. Hiermee moet het vertrouwen in de banken worden hersteld, zodat de kredietverlening weer op gang kan komen.

De Amerikaanse banken kampen niet alleen met hun waardeloos geworden complexe hypotheekbeleggingen, die de kredietcrisis in gang hebben gezet. Ze lijden ook steeds meer verlies op creditcardschulden en andere vormen van consumptief krediet, die door het instorten van de Amerikaanse economie steeds minder worden terugbetaald.

Noodfonds
De bank moet worden opgericht met behulp van het noodfonds dat de Amerikaanse overheid instelde om de financiële sector door de crisis heen te loodsen. De Senaat maakte vrijdag de weg vrij voor de besteding van het tweede steunpakket ter waarde van 350 miljard dollar.

Verschillende grote Amerikaanse banken maakten in de afgelopen week nieuwe miljardenverliezen bekend. Volgens verschillende deskundigen is daarmee het einde echter nog lang niet in zicht. Economen van Goldman Sachs hebben berekend dat banken wereldwijd nog niet de helft van hun verliezen op Amerikaanse leningen, die zullen oplopen tot in totaal 2 biljoen dollar, hebben verwerkt.

Op slot
Die dreigende schuldenberg schrikt potentiële investeerders af. Hierdoor blijft het voor banken moeilijk om aan kapitaal te komen en blijft de kredietmarkt op slot. De overheid hoopt met het weghalen van de besmette beleggingen de vrees voor nieuwe verliezen weg te nemen.

Oorspronkelijk was het noodfonds voor de financiële sector, met een totale waarde van 700 miljard dollar, al bedoeld voor het opkopen van risicovolle beleggingen. Het eerste deel van het fonds werd na langdurige politieke discussies echter besteed aan directe kapitaalinjecties in banken en aan steun voor de noodlijdende Amerikaanse auto-industrie.

NUwerk

Tip de redactie