Je hart in 3D

AMSTERDAM - Personal Space Technologies maakt driedimensionale visualisatiesystemen. Zo kunnen willekeurige objecten worden veranderd in 3D-objecten. "Over vijf jaar is onze technologie gemeengoed."

Het bedrijf ontwikkelde bovendien een 'Personal Space Station' waarmee dwarsdoorsnedes gemaakt worden van een 4D (drie dimensies en tijd) model van bijvoorbeeld een kloppend hart of hersenen.

Ontwikkeling
Het in 2006 opgerichte bedrijf heeft het laatste jaar besteedt aan het ontwikkelen van de techniek, voornamelijk gericht op de medische industrie. "Het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen heeft een 'Personal Space Station' in gebruik en zijn daar heel enthousiast over", aldus Arjen Brinkman.

Los van eigen kapitaal heeft het bedrijf via leningen en een investeerder in eerste instantie 300.000 euro geïnvesteerd. Momenteel vindt er  een nieuwe investeringsronde plaats waarbij wordt gemikt op een half miljoen om de volgende slag te slaan.

Brinkman: "We verwachten nu binnen anderhalf jaar break-even te draaien omdat de producten nu klaar zijn om de markt op te gaan en de sales en marketing nu worden aangezwengeld."

Bewijzen
Alhoewel de techniek dus al in gebruik is, moeten ze zich op de markt nog verder bewijzen. Brinkman wil graag aanhaken bij grote spelers op de scanningsapparaten markt zoals Toshiba, Philips, Siemens en GE. Voor die spelers is het vooral een keuze tussen nu de techniek goedkoop inkopen, of nog wachten tot het zich helemaal bewezen heeft. Volgens Brinkman bevindt de onderneming zich in dat gebied.

"De kans is natuurlijk ook groot dat onze techniek wordt gekopieerd. We beschermen uiteraard wat we beschermen kunnen, maar de beste bescherming is natuurlijk de markt op gaan en verkopen.

Toekomst
Brinkman voorziet een gigantische groei in de markt. "Als je nu gaat kijken bij operatiekamers van de toekomst zie je dat er steeds meer gebruik gemaakt gaat worden van 3D en 4D technologieën en dat sluit naadloos aan bij wat wij hier doen." Tussen nu en vijf jaar zal de technologie volgens hem dan ook gemeengoed zijn geworden in de ziekenhuizen.

NUwerk

Tip de redactie