Werken in kou mogelijk in cao

AMSTERDAM - FNV Bondgenoten heeft tijdens de meldweek voor werken in de kou, die donderdag afliep, 270 reacties gekregen. De meldingen zijn voor de bond aanleiding nader te onderzoeken of verdere afspraken hierover in cao's moeten worden opgenomen.

Winkelpersoneel en werknemers in de metaal hebben de afgelopen weken het meest last gehad van de vrieskou. Ook mensen die werken in magazijnen en loodsen trokken aan de bel.

Regels
Volgens de bond geven de regels niet duidelijk aan wat de verantwoordelijkheden van werkgevers zijn als het gaat om de temperatuur op de werkvloer. De resultaten van de meldweek bevestigen die indruk, laat de bond vrijdag weten.

Zo kampen winkelmedewerkers soms met werkgevers die de winkeldeur de hele dag open laten staan, ook als het vriest. In magazijnen en loodsen staan de deuren vaak open voor vrachtwagens en heftrucks.

Metaal
In de metaalsector wordt veel in de buitenlucht gewerkt, maar volgens de bond zijn in deze branche geen afspraken gemaakt over 'werkbare' temperaturen. Dat is in de bouw wel het geval, aldus FNV Bondgenoten.

"De vraag van werknemers is vaak: kan dat zo maar?", zegt adviseur arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten Jan Warning. "Duidelijke regelgeving kan dus veel problemen voorkomen."

NUwerk

Tip de redactie