Kabinet geeft economie extra steun

DEN HAAG - Het kabinet komt bedrijven, investeerders, woningbouwverenigingen en ziekenhuizen tegemoet in een poging de Nederlandse economie te versterken. De ministerraad heeft vrijdag besloten over een pakket van steunmaatregelen om de huidige financiële crisis door te komen.

Zo komt het kabinet het exporterende bedrijfsleven tegemoet en komen er ruimere garanties voor banken en investeringsmaatschappijen die geld steken in snelgroeiende bedrijven (de zogenoemde groeifaciliteit). Ook de woningmarkt krijgt steun, evenals ziekenhuizen die in de problemen zijn geraakt door de financiële crisis.

Minister Wouter Bos (Financiën) zei na afloop van het kabinetsberaad dat de maatregelen "geen gat in de begroting slaan". Het gaat volgens hem om garanties die de overheid afgeeft. De ontvangers van die garanties (banken, bedrijven, woningbouwverenigingen) betalen daar premies voor.

Teleurgesteld
Werkgevers reageren teleurgesteld op de maatregelen. VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de garantieregelingen noodzakelijk, maar onvoldoende.

Ze vinden dat de exportkredietverzekering niet genoeg wordt uitgebreid en de impuls voor het op gang brengen van de woningmarkt krijgt ook een onvoldoende.

Afschrijving
De werkgevers missen in het pakket een verdere verruiming van de regeling voor vervroegde afschrijving, waardoor ze het betalen van belasting kunnen uitstellen.

Ook de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) vindt dat de maatregelen tekortschieten, met name die om de export te bevorderen. LTO, VNO-NCW en MKB-Nederland willen snel met het kabinet praten over meer maatregelen.

NUwerk

Tip de redactie