Verlies Citigroup hoger dan verwacht

NEW YORK - De Amerikaanse bank Citigroup gaat zichzelf splitsen in twee delen. Dat maakte de firma vrijdag bekend, samen met de presentatie van de resultaten over het vierde kwartaal. Daarin leed de bank een verlies van 8,3 miljard euro.

Het gaat om het vijfde achtereenvolgende kwartaalverlies voor Citigroup. Het resultaat is aanzienlijk slechter dan de verwachting van analisten.

Het ene deel van het gesplitste Citigroup gaat zich bezighouden met onder meer effectenhandel en vermogensbeheer. Het andere deel neemt reguliere bankiersactiviteiten ter hand. Topman Vikram Pandit liet weten een "duidelijke weg" in te slaan om Citigroup weer winstgevend te maken.

Morgan Stanley
Dinsdag kondigde Citigroup aan een samenwerkingsverband op te richten met branchegenoot Morgan Stanley, waarin beide banken hun effectenmakelaardij-divisies samenvoegen. Morgan Stanley betaalt Citigroup 2,7 miljard dollar voor een belang van 51 procent in het samenwerkingsproject.

Citigroup was ooit het grootste financiƫle bedrijf ter wereld, maar heeft zware klappen gekregen door de escalatie van de financiƫle crisis. De Amerikaanse overheid heeft tot nu toe 45 miljard dollar in Citigroup gepompt om de kapitaalpositie van de bank te versterken.

Tip de redactie