Banken op bezoek bij Financiën

DEN HAAG - Banken, pensioenfondsen en verzekeraars voeren vrijdagmiddag in Den Haag overleg met het ministerie van Financiën over een collectief gebruik van de garantieregeling van 200 miljard euro van de overheid.

Ingewijden lieten Het Financieele Dagblad vrijdag weten dat een aantal voorwaarden van de garantieregeling wordt opgerekt, zoals een verlenging van de maximale looptijd van drie naar vijf jaar. Ook de vergoeding die banken aan de staat betalen is volgens de krant onderwerp van discussie. Banken vinden die aan de hoge kant.

Garant
Het kabinet maakte vorig jaar oktober bekend voor 200 miljard euro garant te staan voor leningen die Nederlandse banken en financiële instellingen aangaan. De regeling moest de kredietverlening weer op gang brengen, maar tot nog toe is dat nauwelijks het geval. Banken meldden zich niet voor de garanties, tot nu toe hebben alleen autoleasebedrijf Leaseplan en zakenbank NIBC een beroep gedaan op de regeling.

Minister Wouter Bos (Financiën) wil van de garantieregeling een succes maken, en dat kan alleen als er volop gebruik van wordt gemaakt door banken en institutionele beleggers. Bos zei deze week in de Tweede Kamer dat hij van de banken wil weten waarom zij geen beroep doen op de garantieregeling. Volgens hem was het vorige maand nog zo dat banken geen hulp wilden omdat dat "lelijk" zou staan op de balans. Maar dat probleem is nu, in het nieuwe jaar, voorbij.

Rabo
De Rabobank liet vrijdag voorafgaand aan het gesprek op Financiën weten geen gebruik te zullen maken van de garantieregeling van 200 miljard euro van de overheid, maar wil wel een handje helpen. Op de invulling van de hulp, die Rabobank kan bieden, wil de woordvoerder van de bank niet ingaan.

NUwerk

Tip de redactie