Banken en grondstoffondsen trekken de kar

AMSTERDAM - De belangrijkste Europese aandelenmarkten herstelden zich vrijdag na een dagenlange reeks van lagere slotstanden. Banken en verzekeraars profiteerden van steunmaatregelen voor de financiële sector in de Verenigde Staten. Ook grondstofgerelateerde aandelen stonden in de belangstelling.

Tegen het einde van de ochtend noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 6,2 punten ofwel 2,6 procent hoger op 249,84 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 2,2 procent tot 318,12 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 1,6 tot 2,2 procent vooruit.

Donderdagavond kreeg de Bank of America een injectie van 20 miljard dollar. Daarnaast staat de Amerikaanse overheid garant voor 118 miljard dollar aan slechte leningen bij de voormalige zakenbank Merrill Lynch, die in september werd ingelijfd.

Noodfonds
Later op de avond maakte de Amerikaanse Senaat de weg vrij voor het gebruik van de tweede helft van het noodfonds van 700 miljard dollar. De eerste 350 miljard dollar werd gebruikt voor het overeind houden van banken, verzekeraars en de noodlijdende auto-industrie.

Europese banken en verzekeraars profiteerden van de Amerikaanse maatregelen. Daarnaast circuleren al dagen geruchten dat ook de Nederlandse staat met extra steun komt. Aegon won 8,3 procent, ING steeg 4,2 procent. De bedrijven kregen in oktober vorig jaar respectievelijk 3 miljard euro en 10 miljard euro van de staat om financieel gezond te blijven. Fortis bereikte met een winst van 4,8 procent een koers van 1,48 euro.

Ook elders in Europa waren financiële fondsen bovenin de graadmeters te vinden. Royal Bank of Scotland won in Londen bijna 8 procent. Hypo Real Estate, recent overeind gehouden door de Duitse staat, spande de kroon in Frankfurt met een winst van ruim 5 procent. In Parijs won Crédit Agricole 10 procent, geholpen door een verhoogd beleggingsadvies van Credit Suisse.

Mijnbouwsector
Staalconcern ArcelorMittal liftte mee met een positief rapport van Credit Suisse over de mijnbouwsector. ArcelorMittal, dat zelf ook omvangrijke mijnbouwactiviteiten heeft, steeg 6,3 procent. Mijnbouwers in Londen, waaronder BHP Billiton en Rio Tinto, wonnen 4 tot 8 procent.

Supermarktconcern Ahold was ook bovenin de AEX-index te vinden. Het bedrijf maakte beter dan verwachte omzetcijfers bekend over het vierde kwartaal, waarbij analisten vooral te spreken waren over de prestaties in de Verenigde Staten. Ahold noteerde 6,4 procent hoger.

Euro
Op de valutamarkt won de euro terrein ten opzichte van de dollar. De euro noteerde vrijdagochtend 1,3260 dollar in vergelijking met 1,3075 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) steeg met 0,6 procent tot 35,60 dollar. Donderdagavond kostte een vat olie op de termijnmarkt in New York net iets meer dan 32 dollar.
 

NUwerk

Tip de redactie