Britse economen pleiten voor euro

AMSTERDAM - Groot-Brittannië moet de invoering van de euro serieus overwegen. Dat stellen verschillende vooraanstaande Britse economen, journalisten en politici in een rapport van de London School of Economics and Political Science.

De recente financiële malaise werpt nieuw licht op de zaak en maakt adoptie van de Europese eenheidsmunt wenselijk, vinden de experts. Zo stelt professor Willem Buiter bijvoorbeeld dat de redenen voor overgang op de euro 'overweldigend' zijn

De Britten houden al tien jaar angstvallig vast aan de handhaving van het pond. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat ze hun eigen rentebeleid willen kunnen voeren.

Export
Een eigen monetair beleid zou volgens voorstanders van het pond het land economisch weer in het zadel kunnen helpen. Door het goedkope pond zou de export gestimuleerd worden. Volgens Buiter is het echter een misvatting dat wisselkoersen te beheersen zijn: "Zelfs een dronkaard die een pistool afvuurt schiet af en toe raak. Dat is wat we het afgelopen jaar gezien hebben met de wisselkoersen."

De discussie over invoering van de Europese munt ligt politiek gevoelig in het Verenigd Koninkrijk. In oktober 1997 verkaarde minister van financiën Gordon Brown dat het land nog niet klaar was om deel te nemen, maar dat dat uiteindelijk wel het doel is. Politieke partijen gaan de discussie echter uit de weg.

Het Britse pond maakt al enige tijd een duikvlucht vanwege de zwakke economie in het Verenigd Koninkrijk. Het land is hard geraakt door de financiële crisis.

Tip de redactie