Weg vrij voor tweede steunpakket banken

WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft de weg vrijgemaakt voor de vrijgave van een tweede steunpakket van 350 miljard dollar voor de noodlijdende financiële sector. Een motie die het vrijvallen van het geld moest blokkeren werd door de Senaat verworpen.

De 350 miljard dollar is de tweede helft van een totaalpakket van 700 miljard dollar dat in oktober vorig jaar werd gereserveerd voor de financiële sector. De eerste helft van het geld is in Amerikaanse banken en verzekeraars geïnjecteerd en gebruikt voor hulpleningen aan de geplaagde autoindustrie.

De toekomstige president Barack Obama beloofde het geld goed te benutten. "Ik weet dat het geen makkelijke stemming was wegens de frustratie van zo velen van ons over hoe de eerste helft van het plan werd uitgevoerd", aldus Obama.

Bonussen
Hij wil strikte voorwaarden stellen voor salarissen en bonussen voor managers. In het Huis van Afgevaardigden, de andere Kamer van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging, wordt gewerkt aan plan om een deel van het geld te gebruiken om huizenbezitters die hun hypotheeklasten niet kunnen betalen te steunen.

In oktober kwam het steunplan van 700 miljard dollar met veel hangen en wurgen door het Amerikaanse congres. Toen werd afgesproken dat de regering een apart verzoek moest indienen voor de vrijgave van de tweede helft van het geld. Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden hadden tegen moeten stemmen om dat blokkeren. Nu de Senaat dat niet heeft gedaan, is zeker dat het geld beschikbaar komt.
 

Tip de redactie