Wall Street hoopt op overheidssteun

NEW YORK - Amerikaanse beleggers vestigden woensdag al hun hoop op de overheid. Nadat het negativisme door zorgen over de financiële sector de hele dag de boventoon had gevoerd, kantelde de stemming door geruchten dat Washington de geplaagde financiële sector de helpende hand zal toesteken.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 8212,49 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,1 procent tot 843,74 punten. De Nasdaq sloot 1,5 procent in de plus op 1511,84 punten.

JPMorgan Chase, een van de grootste Amerikaanse banken rapporteerde donderdag een winstdaling in het vierde kwartaal van 2008 van 76 procent. Dit was een stevige daling, maar minder dan analisten hadden gevreesd. Citigroup volgt vrijdag met zijn cijfers, Bank of America komt volgende week met resultaten.

Kapitaalinjecties
Op Wall Street leefde de vrees dat de banken nieuwe kapitaalinjecties nodig hebben om te overleven. Het Amerikaanse huis van afgevaardigden zou later donderdag stemmen over het vrijgeven van een tweede tranche van steunfondsen voor de financiële sector van 350 miljard dollar. Volgens geruchten kan Bank of America (BoA) rekenen op een garantie tussen de 100 en 200 miljard dollar.

BoA en Citigroup stonden ondanks het nieuws met flinke verliezen onderin de Dow. BoA daalde 18,4 procent, Citigroup 15,5 procent. JPMorgen, ook genoteerd in de Amerikaanse hoofdindex, sloot op een min van 6 procent.

Conglomeraat General Electric, vanwege zijn omvang een graadmeter voor de Amerikaanse economie, verloor voor de tweede dag op rij. Woensdag daalde het aandeel al 5,6 procent, donderdag ging er nog eens 2,4 procent af.

Olie
De prijs van een vat ruwe olie daalde met 6,9 procent tot 34,70 dollar. De daling volgde op een rapport van de Organisatie van Olie Exporterende landen (OPEC) waarin stond dat de vraag naar olie voorlopig zwak zal blijven. Aandelen van retailbedrijven profiteerden van de daling. In de Dow won doe-het-zelfketen Home Depot 4,1 procent.

In de Nasdaq waren de stijgers veruit in de meerderheid. Research in Motion, bekend van de Blackberry won 9,2 procent. Webwinkel Amazon ging 6,1 procent vooruit.

Apple
Beleggers in Apple reageerden teleurgesteld op het nieuws dat de topman van het bedrijf Steve Jobs met ziekteverlof gaat. Ze vrezen dat het bedrijf niet zonder zijn topman kan. Het aandeel verloor in de Nasdaq 2,3 procent.

De euro noteerde op 1,3150 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen stond de munt op 1,3075 dollar.
 

NUwerk

Tip de redactie