Intel ziet winst dalen

SANTA CLARA - Chipproducent Intel heeft zijn winst over 2008 met 24 procent zien dalen tot 5,3 miljard dollar. De omzet liep met 2 procent terug tot 37,6 miljard dollar. Dit maakte het bedrijf donderdag na het sluiten van de Amerikaanse beurzen bekend.

In het vierde kwartaal liep de omzet hard terug als gevolg van de wereldwijde economische malaise. De laatste drie maanden boekte Intel een omzet van 8,2 miljard dollar, 23 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf had begin deze maand al gewaarschuwd voor deze daling.

Afschrijving
De winstdaling was voor een deel te wijten aan een afschrijving van 1,1 miljard dollar op beleggingen. Ook deze afschrijving had het bedrijf al aangekondigd. De operationele winst van het bedrijf steeg ten opzichte van 2007 met 9 procent.

De resultaten waren in lijn met de verwachtingen. Analisten rekenden gemiddeld op een winst per aandeel van 4 cent, waar Intel ook op uitkwam.

Intel verwacht dat de uitgaven aan kapitaalgoederen zoals de machines die het bedrijf gebruikt dit jaar ongeveer op hetzelfde niveau zullen liggen als vorig jaar. Het bedrijf gaf geen vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2009. De economische onzekerheid staat dit volgens Intel niet toe.
 

NUwerk

Tip de redactie