Europese beurzen in mineur de dag uit

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag in mineur de dag uit na een nerveuze handelsdag. Beleggers maken zich vooral zorgen over mogelijke extra afschrijvingen bij banken. Bovendien vrezen ze dat banken en verzekeraars hun kapitaalposities opnieuw moeten versterken.

"De markt is erg nerveus en dat zal voorlopig ook wel even zo blijven", aldus handelaar Erik Nugteren van De Vries & Co. Een andere handelaar in Amsterdam bestempelde de gemoedstoestand van beleggers als schichtig. "Een paar goede dagen aan het begin van het jaar betekent niet dat alle problemen achter de rug zijn."

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, sloot 3,72 punten, ofwel 1,5 procent, lager op 243,60 punten. De AMX, de index van middelgrote fondsen, koerste 2,1 procent in de min op 311,18 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt sloten 1,8 tot 1,9 procent in de min.

Afschrijvingen
In de financiële sector vielen de grootste klappen, mede door zorgen over afschrijvingen in de fraudezaak rond de Amerikaanse belegger Bernard Madoff. "Daarnaast proef je meer en meer dat er een tweede steunronde van overheden zit aan te komen voor banken en verzekeraars. Dat gaat allemaal ten koste van aandeelhouders", aldus de Amsterdamse handelaar.

In Amsterdam daalde ING 8,4 procent, Aegon verloor 7,9 procent. SNS Reaal ging 7 procent achteruit. Buitenlandse sectorgenoten Barclays en BNP Paribas moesten respectievelijk 8,2 en 6,6 procent inleveren.

ASML
De nervositeit op de markt was ook goed te zien aan de koers van chipproducent ASML, dat hoger opende, maar na een half uur handelen weer inzakte. In de middag wist het fonds het verlies weer om te zetten in winst. Het aandeel ging uiteindelijk met een winst van ruim 4 procent de dag uit.

Het bedrijf maakte voorbeurs bekend in het vierde kwartaal een nettoverlies van 88 miljoen euro te hebben geleden. Een jaar eerder boekte het bedrijf nog winst.

Rente
De renteverlaging van de Europese Centrale Bank kon de beurzen ook niet helpen aan hogere standen. De ECB verlaagde de rente met 50 basispunten naar 2 procent. President Jean-Claude Trichet zei in een toelichting dat pas in maart een "volgende belangrijke bijeenkomst" is, waarmee hij impliciet aangaf dat de ECB dan pas weer een renteverlaging overweegt.

De grootste uitschieter kwam van biotechnologiebedrijf Fornix, dat bijna een vijfde won. Het bedrijf maakte bekend dat een vervolgstudie naar het anti-allergiemedicijn Oralgen Graspollen succesvol is afgerond. De studie laat volgens het bedrijf zien dat de effectiviteit van het middel toeneemt bij een langere duur van de behandeling. Fornix kreeg ook een adviesverhoging van Petercam.

Euro
De euro stond donderdagochtend op 1,3075 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de munt op 1,3195 dollar. De prijs van een vat olie daalde met 6,7 procent tot onder de 35 dollar.

NUwerk

Tip de redactie