Democraten VS: 825 miljard voor economie

WASHINGTON - De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben donderdag een economisch stimuleringspakket voorgesteld van 825 miljard dollar (630 miljard euro) om de recessie in de Verenigde Staten te bestrijden.

Het pakket voorziet in 275 miljard dollar aan belastingverlagingen voor huishoudens en bedrijven en 550 miljard dollar aan investeringen in onder meer gezondheidszorg en infrastructuur.

Het plan zal de komende weken worden bediscussieerd in het Congres. De maatregelen moeten drie tot vier miljoen Amerikaanse banen gaan creëren en behouden. De Amerikaanse economie maakt momenteel de ernstigste economische crisis in decennia door.

Wegen
In de plannen gaat onder meer circa 90 miljard dollar naar investeringen in bruggen, wegen en scholen, 87 miljard naar staten die moeite hebben om de stijgende kosten van de gezondheidszorg te betalen en 43 miljard naar scholingsprogramma's voor werklozen en werknemers.

Verder krijgen werknemers belastingteruggaves van 500 dollar per individu en 1000 dollar per familie. Dit kost 140 miljard dollar. Ook worden bedrijven fiscaal gestimuleerd om meer investeringen te doen en mogen ondernemingen onder bepaalde voorwaarden belastingen terugvragen.

NUwerk

Tip de redactie