ECB verlaagt rente met 50 basispunten

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag het belangrijkste rentetarief in de eurozone met 50 basispunten verlaagd tot 2 procent. De renteverlaging moet de afzwakkende Europese economie ondersteunen.

Het rentebesluit komt overeen met de verwachtingen van de meeste analisten. In december verlaagde de ECB de rente al met 0,75 procentpunt. Dat was de scherpste renteverlaging in het bestaan van de ECB. De rente in het eurogebied staat nu op het laagste punt sinds het vorige dieptepunt, dat lag tussen juni 2003 en december 2005.

Sinds begin oktober bracht de ECB de rente in vier stappen met 2,25 procentpunt terug. De verwachting is dat de rente omstreeks juni tot 1,25 procent wordt verlaagd.

Oppepper
Met een lagere rente probeert de ECB de economie een oppepper te geven omdat bedrijven en consumenten dan goedkoper kunnen lenen bij de bank.

De economie van de eurolanden is voor het eerst sinds de invoering van de euro in een recessie beland. In het derde kwartaal kromp de economie met 0,2 procent, na een krimp van 0,2 procent in het tweede kwartaal. Voor 2009 wordt uitgegaan van een krimp van 0,5 procent in de eurozone.

ECB-president Jean-Claude Trichet heeft dankzij de teruglopende inflatie bovendien meer bewegingsruimte om de rente verder terug te schroeven. De inflatie in de eurozone kwam in december uit op 1,6 procent, het laagste niveau in bijna twee jaar en onder de ECB-norm van maximaal 2 procent.

Maatregelen
Trichet geeft later op de dag een toelichting op het rentebesluit. Mogelijk wordt daarin meer duidelijk over eventuele verdere rentestappen en maatregelen om de economie te stimuleren.

Toch ligt de rente in de eurozone nog altijd hoger dan in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In de VS staat de rente op het historische dieptepunt van 0 tot 0,25 procent. De Britse centrale bank verlaagde de rente vorige week tot 1,5 procent. Dat is het laagste niveau in zijn 315-jarige geschiedenis.

Tip de redactie