OPEC verlaagt verwachtingen olievraag opnieuw

AMSTERDAM - De organisatie van olie-exporterende landen OPEC heeft de verwachtingen voor de vraag naar olie in 2009 opnieuw neerwaarts bijgesteld. De organisatie hint daarnaast op nieuwe productieverlagingen wanneer de olieprijs door de economische neergang blijft dalen.

De grote onzekerheid over de koers van het economisch herstel zorgt voor een mogelijk verdere verslechtering van de vraag naar olie, stelt OPEC in het maandelijkse rapport over de oliemarkt.

De organisatie verlaagt daarom de verwachte vraag naar olie in 2009 met 30.000 vaten per dag. OPEC schat dat de wereldwijde olieconsumptie in 2009 met 180.000 vaten per dag zal dalen ten opzichte van 2008.

Evenwicht
De nieuwe neerwaartse bijstelling valt in een periode waarin de oliesector worstelt met een aanhoudende daling van de olieprijs. OPEC verlaagde de productie al diverse keren om de daling te stoppen, maar bleef zonder succes. Beleggers vermoeden dat de olielanden de productie niet voldoende kunnen verlagen om de markt in evenwicht te brengen.

De olieprijs in New York koerst donderdagmiddag licht lager op $37,28 per vat. De prijs is 7 procent gedaald sinds de laatste productieverlaging van de OPEC in december, en 64 procent lager sinds de OPEC de productie voor de eerste keer verlaagde in september.

Investeringen
De organisatie van 12 landen herhaalde de verwachting dat investeringen in nieuwe productiecapaciteit geraakt zullen worden door het gebrek aan stabiliteit in de sector. Het is volgens OPEC van groot belang dat de olieprijzen terugkeren op een niveau die tijdige en adequate investeringen aanmoedigt.

Ondanks de nieuwe neerwaartse bijstelling is de voorspelling van OPEC optimistisch in vergelijking met veel andere toekomstige scenario's. Een toonaangevend Amerikaans rapport voorspelde eerder deze week dat de olieconsumptie dit jaar met 800.000 vaten per dag zal dalen ten opzichte van het niveau in 2008.

NUwerk

Tip de redactie