Winst JPMorgan Chase keldert 76 procent

NEW YORK - De Amerikaanse bank JPMorgan Chase is in het vierde kwartaal van vorig jaar op een fors lagere winst uitgekomen dan een jaar eerder, onder meer door de overname van Washington Mutual.

De nettowinst bedroeg 702 miljoen dollar, tegen 3 miljard dollar vorig jaar. Dat is een winstdaling van 76 procent, zo maakte het concern donderdag bekend.

De winst kwam onder druk te staan omdat JPMorgan extra geld opzij heeft gezet om eventuele kredietverliezen bij branchegenoot Washington Mutual op te vangen. JPMorgan kocht in september vorig jaar voor 1,9 miljard dollar de bankactiviteiten van Washington Mutual, nadat de grootste spaar- en kredietbank in de Verenigde Staten zichzelf in de etalage had gezet.

Afschrijven
Daarnaast moest JPMorgan afschrijven op slecht presterende leningen. De winst per aandeel viel wel hoger uit dan analisten hadden verwacht. JPMorgan is de eerste grote bank in de VS die met zijn cijfers over het vierde kwartaal is gekomen. Vrijdag komt Citigroup en Bank of America presenteert volgende week de resultaten.
 

Tip de redactie