Airbus verslaat Boeing voor zesde jaar op rij

TOULOUSE - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in 2008 voor het zesde jaar op rij zijn Amerikaanse aartsrivaal Boeing verslagen qua leveringen en bestellingen.

Airbus leverde vorig jaar een recordaantal van 483 vliegtuigen af, terwijl Boeing 375 toestellen bij zijn klanten bezorgde. Dat blijkt uit cijfers die Airbus donderdag naar buiten bracht.

Airbus ontving vorig jaar 777 nieuwe vliegtuigorders. Dat is een daling van 42 procent, vergeleken met een jaar eerder. Boeing kreeg opdrachten voor 662 vliegtuigen binnen, een afname van 53 procent, zo maakte Boeing eerder al bekend. Boeing had vorig jaar problemen met de vliegtuigproductie door een maandenlange staking van technici.

Verschrikkelijk
Airbus-topman Thomas Enders verwacht dat dit jaar "verschrikkelijk" zal worden voor de luchtvaartsector door de zwakke wereldeconomie. "We weten allemaal dat 2009 een zeer uitdagend jaar zal worden voor de luchtvaartindustrie", aldus Enders. Hij denkt dat de orderontvangst in 2009 scherp zal afnemen en waarschijnlijk voor het eerst sinds 2003 lager zal uitvallen dan het aantal afgeleverde vliegtuigen.
 

Tip de redactie