'Stimuleer overstap koop- naar huurwoning'

VOORBURG - De financiële crisis maakt huurwoningen steeds gewilder. De NVB (Nederlandse Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers) ziet in de groeiende belangstelling voor huurwoningen een oplossing voor het probleem van onverkochte nieuwbouwwoningen.

De NVB heeft er in een verklaring op aangedrongen dat financiële obstakels om over te stappen van een koop- naar een huurwoning door de overheid worden weggenomen. Eerder deze maand heeft de NVB het kabinet hier een brief over geschreven.

Beleggers of woningcorporaties zouden woningen van ontwikkelaars kunnen overnemen en die vervolgens verhuren. Het zou voor de ontwikkelaars ook mogelijk moeten worden de woningen tijdelijk te verhuren en pas weer in de verkoop te doen wanneer de markt aantrekt.

Uitkomst
De vereniging reageerde mede op de uitkomst van een periodiek onderzoek van het onderzoeksinstituut OTB van de TU-Delft naar de woningmarkt. Daaruit kwam naar voren dat steeds meer mensen een huurwoning verkiezen, zelfs huiseigenaren.

De huurwoning wordt volgens het OTB 'herontdekt'. Woningzoekenden mijden zo veel mogelijk risico's in de huidige crisistijd. Bovendien zijn hypotheekverstrekkers minder toeschietelijk geworden.

Tip de redactie