Verkoop nieuwbouwwoningen 'dramatisch verslechterd'

DEN HAAG - De verkoop van nieuwe woningen in Nederland is in het afgelopen halfjaar sterk gedaald. Het aantal verkochte woningen per kwartaal daalde van 8202 in het eerste kwartaal tot 4312 in het vierde kwartaal. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van NEPROM, de organisatie van projectontwikkelaars.

"Dit is een dramatische verslechtering", zei directeur Jan Fokkema van NEPROM donderdag. "Consumenten zijn onzeker geworden door de financiële crisis. Ze stellen de koop van een nieuw huis nu uit totdat ze hun eigen huis hebben verkocht", aldus Fokkema.

De markt voor nieuwbouwwoningen is volgens de directeur nog slechter dan die voor bestaande woningen, omdat kopers van een nieuwbouwhuis de beslissing vaak anderhalf à twee jaar moeten maken voordat ze in het huis kunnen. In de huidige economische onzekerheid durven minder mensen zo lang vooruit te kijken.

Bouwsector
Fokkema denkt dat 2009 een zwaar jaar wordt voor de bouwsector. "Nu hebben de bouwers nog een goed gevulde portefeuille, omdat de opdrachten iets achterlopen op de economie. Het werk zal komend jaar echter sterk teruglopen, misschien wel met 50.000 banen of meer."

De NEPROM-directeur vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet nog geen maatregelen heeft genomen om de vraag naar woningen te stimuleren. "Het verhogen van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is een goedkope oplossing die psychologisch een grote uitwerking heeft."

NHG
Diverse organisaties pleitten eerder voor het verhogen van de NHG van 265.000 naar 350.000 euro. Minister Wouter Bos van Financiën wees dit voorstel echter af, omdat dit alleen maar meer zekerheid zou geven aan banken en niet aan burgers.

De verkoop van nieuwbouwwoningen vertoonde vanaf augustus een scherpe daling. Het aantal zakte toen van 2405 in juli tot 1599 verkochte woningen. In december bedroeg het aantal 1308 huizen.

Zuid-Holland
In Noord- en Zuid-Nederland was de terugval het sterkst. In Noord-Nederland daalde het aantal verkochte woningen in het vierde kwartaal met 53 procent ten opzichte van een jaar eerder. In Zuid-Nederland bedroeg de daling 57 procent.

Tip de redactie