Pessimisme op beurs Tokio

TOKIO - De stemming op de aandelenbeurs van Tokio was donderdag negatief. De Nikkei-index kelderde na pessimistische economische berichten.

De Nikkei-index verloor 4,9 procent, ofwel 415,14 punten, tot 8023,31 punten. De index staat nu op het laagste punt sinds begin december. De Kospi-index in Zuid-Korea raakte 6 procent krijgt op 1111,34 punten. De Australische All Ordinaries leverde 4,1 procent in en de Hang Seng-index in Hongkong sloot met een verlies van 3,4 procent.

Beleggers in Japan kregen donderdag een zeer negatief cijfer over de machine-orders te verwerken. Die gingen in november met een daling van 16,2 procent in recordtempo omlaag. Machinebouwers hadden last van het tegenvallende cijfer. Komatsu, de op een na grootste machinebouwer ter wereld, verloor 5 procent.

Nissan
Ook waren er berichten dat autofabrikant Nissan binnenkort een jaarverlies bekend gaat maken. Eerder werd gerekend op een winst. Het aandeel Nissan zakte 3,4 procent.

Ook de technologie- en elektronicafondsen hadden het zwaar in Tokio. Zo verloor chiptestmachinebedrijf Advantest bijna 10 procent en zakte Sanyo Electric 3,9 procent. TDK, producent van elektronische componenten, kelderde 7,3 procent.

Tip de redactie