Crisiszorgen op Wall Street

NEW YORK - Zorgen over de financiële sector en over de toestand van de economie overheersten woensdag op de Amerikaanse aandelenmarkten. In New York doken de Amerikaanse beurzen, net als de Europese tegenhangers eerder op de dag, diep in de rode cijfers.

De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 2,9 procent op een stand van 8200,14 punten. De S&P 500 daalde 3,4 procent tot 842,62 punten. Schermenbeurs Nasdaq ging 3,6 procent in de min tot 1489,64 punten.

Uit cijfers van het ministerie van Handel bleek eerder op de dag dat de detailhandelsverkopen in de VS sterk lijden onder de economische teruggang. Vergeleken met de maand november werd in december 2,7 procent minder verkocht. Dit was een veel grotere krimp dan waarop vooraf was gerekend.

Banken
Amerikaanse beleggers maakten zich verder zorgen over de gezondheid van banken. Het cijferseizoen staat voor de deur en beleggers vrezen dat de banken weer flinke afschrijvingen zullen moeten doen. De grote Amerikaanse bank JPMorgan zal donderdag zijn resultaten over het vierde kwartaal van 2008 publiceren. Vrijdag volgt Citigroup met zijn cijfers.

Een rapport van Morgan Stanley over de Britse bank HSBC gooide extra olie op het vuur. De analisten stelden dat HSBC mogelijk 30 miljard dollar aan extra kapitaal nodig heeft en zijn dividenduitkering zal moeten halveren.

Citi
De zorgen leidden tot stevige koersdalingen van bankaandelen. Citigroup, een van de grootste slachtoffers van de kredietcrisis, zag zijn aandeel meer dan 23 procent in waarde dalen. Bank of America en JPMorgan Chase verloren 4,2 en 1,7 procent. Creditcardmaatschappij American Express verloor 6,1 procent.

De Dow telde enkel dalers. Conglomeraat General Electric en Caterpillar, een producent van grote machines, moesten 5,6 en 5 procent terug. Beide bedrijven worden gezien als graadmeters voor de toestand in de Amerikaanse economie.

Ebay
In de Nasdaq stonden online veilinghuis Ebay en Garmin, een producent van navigatieapparatuur, onderin. Ebay verloor 8,6 procent. Garmin, een directe concurrent van het Nederlandse TomTom ging 6,6 procent terug. Internetbedrijf Yahoo! stond bovenin de Nasdaq met een plus van 2,6 procent.

De olieprijs stond onder druk nadat uit een overheidsrapport was gebleken dat de olie- en brandstofvoorraden vorige week zijn gegroeid. Een vat ruwe olie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 37,45 dollar. De grote Amerikaanse oliebedrijven Chevron en Exxon Mobil verloren in de Dow 3 en 3,6 procent.

De euro noteerde 1,3150 dollar. Bij het sluiten van de handel in Europa stond de munt op 1,3195 dollar.

Tip de redactie