AMSTERDAM - De Amsterdamse AEX-index is de winst die in de eerste handelsdagen van het jaar werd geboekt alweer bijna kwijt. Woensdag gingen de aandelenmarkten diep in het rood nadat cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen in december waren tegengevallen.

De AEX verloor 13,42 punten, ofwel 5,2 procent, en sloot op 247,32 punten. De MidKap-index sloot 3,8 procent lager op 317,76 punten.

De grote Europese beurzen van Frankfurt, Parijs en Londen sloten met verliezen van 4,6 tot 5,1 procent. Detailhandelaren in de Verenigde Staten zagen hun verkopen in december door een zwakke kerstverkoop met 2,7 procent dalen.

Geschrokken
De cijfers waren veel slechter dan verwacht. "Ze vielen zwaar tegen, beleggers zijn hier behoorlijk van geschrokken", zei marktstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot.

De stemming was de hele dag al somber door zorgen over de aankomende bedrijfsresultaten van vooral de financiële concerns. Die vrees werd versterkt door een winstwaarschuwing van Deutsche Bank. Het Duitse bankconcern verwacht een verlies over het vierde kwartaal van 4,8 miljard euro, waarop Deutsche Bank in Frankfurt werd afgestraft met een koersval van 9 procent.

HSBC
Op de Londense beurs maakten de Britse banken flinke smakken. HSBC ging 8 procent achteruit. Volgens de Amerikaanse branchegenoot Morgan Stanley is de winst van HSBC het afgelopen jaar scherp gedaald en zal de bank de balans met tientallen miljarden dollars moeten verstevigen om de kredietcrisis te bezweren.

De andere Britse banken, Barclays, HBOS en Royal Bank of Scotland, kregen nog grotere koersverliezen te verwerken. Zij gingen 13,5 tot 18,4 procent onderuit.

Aegon
Nederlandse banken en verzekeraars deelden in de ellende. In een volledig roodgekleurde AEX was verzekeraar Aegon de hekkensluiter met een koersdaling van 11,8 procent. Bankverzekeraar ING ging 9,3 procent omlaag.

Elektronicaconcern Philips verloor 8,8 procent en stond ook onderin de AEX. Volgens Van der Stee had dit te maken met de tegenvallende Amerikaanse detailhandelsverkopen.

Reed Elsevier
Uitgever Reed Elsevier moest de winst van eerder op de dag inleveren en noteerde een verlies van 3 procent. Het bedrijf had bekendgemaakt dat het gelukt is om 1,5 miljard euro op te halen met de uitgifte van obligaties.

Bij de MidKappers ging Ordina 10,5 procent onderuit. ING heeft zijn klanten geadviseerd om het aandeel van de automatiseerder te verkopen. Kabelproducent Draka was met een plus van 1 procent een van de weinige winnaars bij de middelgrote fondsen.

De euro noteerde 1,3195 dollar tegen 1,3210 dollar aan het einde van de Europese beurshandel dinsdag.