Oekraïense gasleidingen naar Europa blijven leeg

MOSKOU - De Russische president Dimitri Medvedev wil zaterdag een conferentie houden met de landen die worden geraakt door het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne. Ondanks toezeggingen stroomde er woensdag voor de negende achtereenvolgende dag geen Russisch gas door Oekraïense pijpleidingen.

Volgens het Russische staatsgasconcern Gazprom blijft Oekraïne het transport van Russisch gas naar andere Europese landen blokkeren. Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz stelt echter dat Gazprom het gas via de verkeerde leidingen naar Europa wil sturen.

"Onze Europese partners zijn de gijzelaars geworden in de ruzie tussen Rusland en Oekraïne. Geen enkel land mag op deze manier misbruik maken van zijn functie als transporteur", stelde de Russische premier Vladimir Poetin na overleg met zijn ambtsgenoten uit Bulgarije, Moldavië en Slowakije. Die landen ontvangen door het aanhoudende conflict al ruim een week geen gas uit Rusland.

Oplossing
De Oekraïense premier Julia Timosjenko zei woensdag dat haar medewerkers tevergeefs hebben geprobeerd Poetin te bellen, om te praten over een oplossing. "We wachten nog op antwoord, ik hoop dat we elkaar aan de telefoon krijgen. We moeten de onderhandelingen van het niveau van Gazprom en Naftogaz naar het niveau van de regeringen tillen."

Ze ontkende dat Oekraïne geen gas wil doorvoeren naar Europa. "Als het gas vandaag geleverd wordt, zal het meteen worden doorgestuurd." Volgens Timosjenko zou de route die Rusland heeft gekozen voor het gastransport naar Europa echter betekenen dat het hele oostelijke deel van Oekraïne zonder gas komt te zitten.

Onaanvaardbaar
De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso waarschuwde dat hij bedrijven die door het gasconflict worden gedupeerd, zal adviseren naar de rechter te stappen. Barroso noemde het "onaanvaardbaar" als Rusland en Oekraïne hun contractuele verplichtingen niet nakomen.

Premier Mirek Topolánek van huidig EU-voorzitter Tsjechië zei in het Europarlement dat zowel Rusland als Oekraïne schuld heeft aan het gastekort. Een snelle oplossing is volgens hem noodzakelijk om ervoor te zorgen dat bedrijven weer kunnen functioneren en burgers niet meer in de kou zitten.

Bulgarije waarschuwde de levering van gas aan bedrijven nog verder te moeten terugschroeven als het volgende week nog steeds geen gas uit Rusland krijgt. Het land, dat voor zijn gasvoorziening compleet afhankelijk is van het transport van Russisch gas via Oekraïne, heeft de gasvoorziening voor driehonderd grote bedrijven in de afgelopen week al sterk verlaagd. Daardoor zijn inmiddels tientallen fabrieken buiten werking gesteld.

Volgens president Medvedev heeft Gazprom al 1,1 miljard dollar (832 miljoen euro) verloren door het stilleggen van de gastransporten naar Europa.

Tip de redactie