Crisis hindert verhuizers op particuliere markt

DEN HAAG - Verhuisbedrijven in Nederland merken de gevolgen van de financiële crisis vooral op de markt voor particulieren. Op de zakelijke markt, het verhuizen van bedrijven en instellingen, is voldoende werk voorhanden. Dat zei directeur André van Herk van UTS Nederland, een van de grootste nationale verhuisorganisaties, woensdag.

Brancheorganisatie Erkende Verhuizers bevestigt de door Van Herk geschetste situatie.

"De opdrachten in het zakelijke segment lopen gewoon door, maar bij particulieren is sprake van een flinke terugval", aldus directeur Peter Overvliet. "Dat de crisis effect heeft, is duidelijk. Kijk alleen al naar de verkoop van woningen, die vorig jaar met een kwart gedaald is."

Voorzichtiger
Particulieren zijn een stuk voorzichtiger geworden en nemen meer tijd voor grote financiële beslissingen zoals verhuizen. "Onzekerheid over het behoud van banen zal daar ook een rol in spelen", aldus Van Herk.

Verhuizers kampen volgens hem met een domino-effect dat begint bij minder werk voor makelaars, notarissen en aannemers.

Verhuizingen
Overvliet signaleert een kleiner aantal verhuizingen en merkt dat er nog eens naar de kosten gekeken wordt. "Het risico bestaat dat mensen zelf gaan verhuizen om de kosten van het laten doen uit te sparen."

Daar staat tegenover dat de vraag naar opslag toeneemt. Mensen kiezen er nu vaker voor om te verbouwen, waarbij de huisraad tijdelijk wordt ondergebracht bij verhuizers.

UTS
UTS heeft duizend werknemers en maakt in goede tijden gebruik van ruim tweehonderd ingeleende krachten. Die laatste groep is naar huis gestuurd. "We werken met minder mensen minder uren." De onderneming heeft 21 vestigingen in Nederland.

Volgens Overvliet heeft de crisis nog niet geleid tot het faillissement van een van zijn driehonderd leden, maar het huidige kwartaal is "het moment van de waarheid."

Daling
De leden zijn samen goed voor ongeveer 150.000 verhuizingen van particulieren per jaar. "Dat zullen er minder worden, maar hoe sterk de daling zal zijn, is niet te zeggen." Ruim de helft van het aantal leden is uitsluitend actief op de markt voor particulieren.

Het bedrijf Baars uit Haarlem, lid van het samenwerkingsverband Mondial Movers van twintig erkende verhuizers, zegt weinig te merken van de crisis. "We zitten tot eind februari vol en er zijn al boekingen in maart", aldus een woordvoerder. Hij bevestigt dat de vraag aan de particuliere kant is teruggelopen, maar zegt dat op te kunnen vangen in de zakelijke markt.

Ook internationaal is alles vanouds. "We rijden al jaren een keer per maand naar België of Duitsland, ook nu nog."

NUwerk

Tip de redactie