Zakenreiziger verliest veel tijd

AMSTERDAM - Europese managers op zakenreis besteden 45 procent van hun tijd aan bijvoorbeeld wachten op vliegvelden of wachten op hotelkamers Dit blijkt uit het onderzoek ‘Face to Phase: The Convergence of business travel and virtual meetings'.

Volgens de onderzoekers is 55 procent van de tijd tijdens een zakentrip effectieve werktijd. Volgens 79 procent van de Europese bedrijven lopen de kosten voor zakelijke reizen vaak hoog op.

De belangrijkste reden voor zakentrips is het onderhouden van persoonlijke relaties. Een combinatie van werkelijke en virtuele vergaderingen zou voor tweederde van de zakenreizigers een ideale oplossing bieden.

Besparing
Zestig procent van de Europese respondenten vindt dat videoconferenties een besparing kunnen bieden op tijd en op reiskosten. 52 procent van de Europese en 37 procent van de Nederlandse bedrijven schat de potentiële kostenbesparing op meer dan 20 procent van hun huidige reisbudget.

Respondenten uit Italië, Spanje, Duitsland en Zwitserland zijn het meest positief. In deze landen denkt één op de drie managers zijn reiskosten met eenderde te kunnen verlagen door de inzet van telepresence-technologie.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Easynet Global Services, aanbieder van beheerde netwerk-, hosting- en telepresence-diensten.

Tip de redactie