Deutsche Bank verwacht verlies van 3,9 miljard euro

FRANKFURT - Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, is vorig jaar door de financiële crisis diep in de rode cijfers terechtgekomen.

De bank leed in de laatste drie maanden van 2008 een nettoverlies van ongeveer 4,8 miljard euro. Over heel 2008 komt het verlies naar verwachting uit op 3,9 miljard euro. Dat maakte het concern woensdag bekend.

Wissel
De bank wijt het verlies vooral aan de "buitengewone omstandigheden" op de financiële markten, die een zware wissel trokken op de verkoop- en handelsactiviteiten. In 2007 boekte Deutsche Bank nog een recordwinst van 6,5 miljard euro. Het concern komt begin februari met definitieve cijfers over 2008.

De resultaten van Deutsche Bank stonden ook onder druk door maatregelen die de bank nam om zijn blootstelling aan risicovolle beleggingen te verkleinen. De risicoportefeuille werd verkleind van 11,9 miljard euro aan het einde van het derde kwartaal tot minder dan 1 miljard euro aan het einde van het vierde kwartaal.

De bank zei ondanks het miljardenverlies wel vast te zullen houden aan een dividendbetaling over 2008. Deutsche Bank is van plan een dividend van 50 eurocent per aandeel te betalen. In 2007 was dit nog 4,50 euro per aandeel.

De beleggers op de beurs in Frankfurt waren onaangenaam verrast door het sombere nieuws van Deutsche Bank. Het aandeel verloor woensdag aan het begin van de middag meer dan 11 procent. Sinds het begin van 2009 is het aandeel al 20 procent in waarde gedaald.

NUwerk

Tip de redactie