AMSTERDAM - Yahoo benoemt Carol Bartz als opvolger van bestuursvoorzitter Jerry Yang. Zij gaf jarenlang leiding aan Autodesk.

Dat heeft het bedrijf dinsdagavond bekendgemaakt. Bartz (60) had van 1992 tot 2006 de dagelijkse leiding van software-ontwikkelaar Autodesk en kreeg daarna een plaats in het bestuur. De naam van Bartz werd al eerder genoemd.

Yang kondigde in november zijn vertrek al aan. Hij werd fel bekritiseerd door aandeelhouders na het afwijzen van een overnamebod van Microsoft van 47 miljard dollar.

Marktaandeel
Bartz moet bij Yahoo het tij doen keren. Het bedrijf verliest steeds meer marktaandeel met zijn diensten ten opzichte van onder andere Google.

De nummer twee bij Yahoo, Sue Decker, vertrekt nu Bartz wordt aangesteld. Decker was ook kandidaat voor de ceo-positie, maar heeft nu ze is gepasseerd ontslag genomen. Decker werkte meer dan acht jaar bij Yahoo en steunde Yang.

Microsoftbaas Steve Ballmer zei vorige week nog in een interview dat hij mogelijk nog voor het aantreden van een nieuwe ceo de zoekmachinetak van Yahoo wil overnemen. Dat lijkt nu te mislukken. Een gehele overname van het bedrijf zit er volgens Ballmer niet meer in.