STRAATSBURG - De Europese Commissie overweegt bedrijven die de dupe zijn van het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne, te adviseren naar de rechter te stappen. Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft dat woensdag gezegd in het Europees Parlement.

Volgens Barroso moeten Rusland en Oekraïne hun contractuele verplichtingen gewoon nakomen. Als dat niet gebeurt, is dat ,,onaanvaardbaar''. Mocht blijken dat achter de falende gasleverantie politieke spelletjes schuil gaan, dan zal de EU beide landen niet langer beschouwen als geschikte partners voor de energievoorziening, zei Barroso.

Premier Mirek Topolánek van huidig EU-voorzitter Tsjechië zei in het Europarlement dat zowel Rusland als Oekraïne schuld heeft aan het gastekort. Hij noemde een snelle oplossing noodzakelijk om ervoor te zorgen dat bedrijven weer kunnen functioneren en burgers niet meer in de kou zitten. Maar Topolánek drong ook aan op maatregelen voor de lange termijn, zodat de problemen met de energievoorziening zich niet meer herhalen.

Speerpunten
Energiebeleid vormt naast economie en externe betrekkingen een van de drie speerpunten van het Tsjechische voorzitterschap. Topolánek zette in Straatsburg zijn programma nog eens uiteen.

Hij wil de relatie met de landen ten oosten van de EU, zoals Oekraïne en Georgië, verbeteren, het economisch herstelplan zo snel mogelijk in de praktijk brengen en voortbouwen op het klimaatpakket dat de EU-landen eind vorig jaar overeengekomen zijn.