FRANKFURT - De Duitse economie is tegen het einde van 2008 steeds verder afgezwakt. Volgens woensdag gepubliceerde eerste schattingen van het Duitse bureau voor de statistiek kromp de economie in het afgelopen vierde kwartaal met 1,5 tot 2 procent.

Over heel 2008 groeide de grootste economie van Europa nog wel, met 1,3 procent. Dat is de zwakste groei van het Duitse bruto binnenlands product (bbp) sinds 2005. In 2007 kwam de groei nog uit op 2,5 procent en in 2006 op 3 procent. Eerder gingen analisten nog uit van een groei van de Duitse economie in 2008 met 1,4 procent. De definitieve groeicijfers over 2008 worden op 13 februari gepubliceerd.

Dat de Duitse economie in 2008 überhaupt is gegroeid, is vooral te danken aan een sterk begin van het jaar. Toen groeide de economie met 1,5 procent. Vanaf het derde kwartaal verkeert Duitsland officieel in een recessie. Voor dit jaar rekenen economen op een krimp van mogelijk 2 procent. Dat zou de sterkste economische teruggang zijn in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Tekort
Het statistisch bureau maakte verder bekend dat Duitsland in 2008 opnieuw een tekort op de begroting heeft geboekt. Het begrotingstekort kwam uit op 0,1 procent van het bbp, ofwel ongeveer 1,59 miljard euro. In 2007 kwam het begrotingstekort uit op 0,2 procent van het bbp. De Europese begrotingsregels bepalen dat lidstaten een tekort mogen hebben van hooguit 3 procent van hun bbp.

Om de Duitse economie te stimuleren, maakte de regering van bondskanselier Angela Merkel eerder deze week bekend 50 miljard euro uit te trekken voor belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur en scholen. Ook wordt 100 miljard euro beschikbaar gesteld aan bedrijven die last hebben van de krapte op de geldmarkt.

Vorig jaar trok Berlijn al 30 miljard euro uit om de financiële crisis te bestrijden. Volgens critici was dat echter te weinig omdat een groot deel van die uitgaven eerder al was gepland.