AMSTERDAM - Van Lanschot Bankiers snijdt in de salarissen van zijn 2400 bankiers. De bank voor familiebedrijven en vermogende particulieren heeft last van de kredietcrisis en wil hiermee de kosten te drukken.

Dat bevestigt Van Lanschot Bankiers woensdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Bonus
De vier topmannen van de bank krijgen dit jaar 10 procent minder salaris dan aanvankelijk de bedoeling was. Voor alle werknemers wordt de algemene bonus (maximaal een maandsalaris) over 2008 geschrapt.

Bij dochter Kempen & Co moet een derde van de vierhonderd werknemers 10 procent van het salaris inleveren. Bovendien wordt een aantal personeelsleden, minder dan tien, gedwongen ontslagen.

Maatregelen
Van Lanschot Bankiers, een van de weinige Nederlandse beursgenoteerde financiële instellingen die nog niet heeft aangeklopt bij de staat, maakt niet bekend hoeveel de bezuiniging oplevert. De onderneming kijkt wel naar meerdere maatregelen.

"Om kosten te besparen denken we onder meer aan mogelijkheden om efficiënter te werken en kantoren samen te voegen", aldus een woordvoerder van Van Lanschot. De bank sluit niet uit dat daarbij banen worden geschrapt. Momenteel is er al een vacaturestop bij de onderneming.

Brief
De werknemers van Van Lanschot hebben een brief ontvangen over de kostenbesparingen. "Er is realisme in hun reactie", aldus de woordvoerder. "Ze weten wat de situatie is in de financiële sector."

Van Lanschot gaf al eerder een winstwaarschuwing. De bank gaat uit van een winst van 30 miljoen euro in 2008 tegen 215 miljoen euro in 2007. Op de beurs in Amsterdam stond het aandeel Van Lanschot woensdagochtend 1,6 procent lager.