NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn dinsdag verdeeld geëindigd. Nog steeds waren er zorgen over de kwartaalcijfers die Amerikaanse ondernemingen de komende tijd gaan presenteren.

Centralebankpresident Ben Bernanke gaf financiële aandelen een duw in de rug door te zeggen dat meer maatregelen nodig zijn om het bankwezen te stabiliseren.

De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,3 procent op 8448,56 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,2 procent tot 871,79 punten. De Nasdaq-index kreeg er nog iets meer bij, 0,5 procent tot 1546,46 punten.

Boeing
Grote bedrijven als Boeing, General Electric en Alcoa duwden de Dow-Jones omlaag. Boeing moest een verlies van 2,9 procent incasseren nadat een zakenbank het aandeel van het vliegtuigbouw- en defensieconcern had afgewaardeerd. General Electric, actief in vele sectoren, kreeg een tik van 5,6 procent. Aluminiumproducent Alcoa was uit de gratie (min 5,1 procent) nadat het bedrijf maandag nabeurs een verlies van 1,19 miljard dollar over het vierde kwartaal had gemeld.

De grootste daling was weggelegd voor Bank of America. Een directe aanleiding was er niet. Marktvolgers merkten op dat er veel speculatie was rond het aandeel. De koers duikelde bijna 7 procent, vooral doordat beleggers speculeerden op koersdalingen in de toekomst.

Andere financiële aandelen waren wel in trek. Dit kwam door opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke. Hij zei tijdens een toespraak in Londen dat meer maatregelen nodig zijn om het bankwezen te stabiliseren.

Balans
Volgens analisten gaf een toespraak van Bernanke in Londen voer voor speculatie dat autoriteiten slechte bezittingen van de balans van banken gaan halen. Volgens Bernanke zorgen deze bezittingen er nog steeds voor dat financiële instellingen moeilijk kapitaal kunnen ophalen en geld uitlenen.

JPMorgan Chase boekte dankzij Bernanke een koerswinst van 5,8 procent. Citigroup, dat maandag nog een forse tik had gekregen, steeg ook ruim 5 procent. Tijdens de beurshandel bracht zakenkrant The Wall Street Journal naar buiten dat het concern zijn activiteiten fors op de schop gaat nemen. Citigroup zou zich alleen nog maar willen toeleggen op bankieren voor grootzakelijke klanten en consumenten in een beperkt aantal markten.

Rente
In de New Yorkse valutahandel belandde de euro op het laagste niveau in een maand tijd. Dit kwam door speculatie dat de Europese Centrale Bank deze week de rente weer gaat verlagen. Amerikaanse handelaren betaalden voor de munteenheid 1,3190 dollar.

Aan het einde van de Europese beurshandel was dat 1,3210 dollar. De prijs van een vat olie werd 19 cent duurder tot 37,78 dollar.