KIEV - Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz blokkeert de doorstroom van Russisch gas naar Europa. Dit ondanks een afspraak tussen Rusland, Oekraïne en Europa om de gaskranen dinsdag weer open te draaien.

Oekraïne stelde dinsdag geen gas door te voeren wegens de "ondraaglijke Russische voorwaarden voor de doorvoer". Oost-Europa is nu een week verstoken van gas. In enkele landen zitten mensen daardoor in de kou en liggen fabrieken stil.

Rusland en Europa reageren boos dat de doorvoer niet op gang komt. "De situatie is zeer ernstig. We vinden dat de situatie snel moet verbeteren. Er zijn geen redenen om de doorvoer tegen te houden", zei een woordvoerder van de Europese Commissie.

Poetin
Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie belde dinsdag direct naar de Russische premier Vladimior Poetin. Barroso uitte zijn teleurstelling dat er nog steeds amper of geen gas binnenkomt.

De Oekraïense premier Julia Timosjenko zei dinsdag telefonisch tegen de Tsjechische premier Mirek Topolanek, die momenteel de EU voorzit, dat er problemen waren met een te lage druk op het gas afkomstig uit Rusland.

Gazprom
Het Russische energiebedrijf Gazprom zegt voorlopig niets te kunnen doen. "Wij hebben de Europese Commissie laten weten dat wij nu geen kans zien om gas te leveren. Oekraïne heeft de route voor transit niet opengesteld, maar ons op cynische wijze gemeld dat het gastransportsysteem is omgeleid voor binnenlandse consumptie", aldus Gazprom in een verklaring.

Een groep EU-waarnemers had in Oekraïne moeten controleren of Oekraïne geen gas aftapt voor eigen gebruik. De waarnemers hebben volgens de Europese Commissie echter nog geen volledige toegang gekregen tot de meters.