AMSTERDAM - Ruim een vijfde van de Nederlandse beroepsbevolking heeft op dit moment haar cv online staan. Bijna de helft daarvan heeft in de afgelopen twee maanden een cv online geplaatst of een bestaand cv geactualiseerd.

Ruim 10 procent van de beroepsbevolking (exclusief studenten) stelt zich hiermee beschikbaar op de arbeidsmarkt. Dat komt concreet neer op ruim 600.000 recent ververste cv's zo blijkt uit het ArbeidsmarktGedragsOnderzoek van Intelligence Group.

De grootste mobiliteit vindt volgens de onderzoekers plaats in de zakelijke dienstverlening. In deze sector heeft 28 procent van de werknemers het cv online geplaatst. In de non-profit sector zijn de percentages het laagst, met name in de branches gezondheidszorg (13 procent) en onderwijs (15 procent). Onder overheidsambtenaren ligt het percentage iets hoger (19 procent). Opvallend is dat mannen vaker het cv online hebben staan dan vrouwen.

Bewuster
Een massale stoelendans op de arbeidsmarkt verwacht Intelligence Group nog niet. Directeur Geert-Jan Waasdorp: "Dat veel mensen hun CV hebben geüpdate betekent niet dat deze personen tegelijkertijd actief zijn geworden op de arbeidsmarkt. Integendeel, de arbeidsmarktactiviteit is momenteel bijzonder laag. Het betekent wel dat mensen op dit moment bewuster bezig zijn met hun positie op de arbeidsmarkt, wat ingegeven kan zijn door de onzekere tijden waarin we ons bevinden."

Waasdorp erkent dat er mooie kansen liggen voor werkgevers om CV databases nu te benutten. Hij maakt daarbij wel een kanttekening over de manier waarop zij dat zouden moeten doen. "Zolang werkgevers kandidaten blijven benaderen met onpersoonlijke standaard mailtjes en hun propositie niet goed weten over te brengen, zullen de latente zoekers, zeker in deze markt, netjes op hun plaats blijven zitten."