LONDEN - Stimuleringsmaatregelen alleen zijn niet voldoende om de Amerikaanse economie uit het slop te trekken. Ze moeten gepaard gaan met maatregelen om het financiële systeem te stabiliseren en te versterken.

Dat zei de voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, Ben Bernanke, dinsdag in een toespraak aan de London School of Economics.

Volgens de voorzitter van de Federal Reserve zorgen de stimuleringsplannen van aankomend president Barack Obama wel voor "significante steun" aan de economie. Maar er zijn mogelijk ook meer maatregelen nodig om de bankensector en de geldmarkten te versterken, aldus Bernanke. Hij doelt daarmee op eventuele extra kapitaalinjecties en garantstellingen voor banken en financiële instellingen.

Risicobeleggingen
Bernanke pleitte ervoor dat de Amerikaanse overheid pakketten met risicobeleggingen van banken opkoopt of garant staat voor dat soort risicovolle beleggingen. Een andere maatregel waarvoor Bernanke ijvert, is de oprichting van zogenoemde 'slechte banken', die risico-investeringen van banken opkopen in ruil voor contanten en aandelen.

De Amerikaanse regering trok in oktober 700 miljard dollar uit om banken en financiële instellingen van extra liquiditeit te voorzien en te voorkomen dat ze omvielen. Daarvan is de helft al gespendeerd. Over de resterende 350 miljard dollar wordt binnenkort een beslissing genomen.

Infrastructuur
Obama wil daarbovenop nog eens 775 miljard dollar in de Amerikaanse economie pompen, via belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur en scholen. 's Werelds grootste economie verkeert al meer dan een jaar in een van de ernstigste recessies in decennia.

Om de Amerikaanse economie te steunen, verlaagde de Fed de rente sinds september 2007 van 5,25 procent naar een brandbreedte tussen de 0 en 0,25 procent afgelopen december. Dat is het laagste rentetarief in de VS ooit.